HENRIK ANDRE QUINTET - STORMY RIDE

Artiest info
Website - bandcamp
 
Label : Tinker
Distr. : Outhere Distr. Benelux
 

Deze Franse groep heeft een heel aparte samenstelling, leider/componist/arrangeur Henrik Andre speelt elektrische viool, Irina Leach speelt piano en Fender Rhodes, Arthur Tanguy op dwarsfluit, Rémy Hervo op basgitaar en Guillaume Dommartin op drums. Deze onverwachte samenstelling zorgt wel voor een bijzondere klankkleur van het quintet. Alweer een ontdekking uit het rijke Franse palet van jazz musici.

Het album begint met het titelnummer “Stormy Ride” dat zich langzaam opbouwt met in de aanvang rustige vioolklanken en fraai fluitspel waarna het tempo omhoog gaat en de stormachtige rit volop losgaat. “Sunside Groove” heeft een heel aanstekelijke melodie die ervoor zorg draagt dat het een lust is voor het oor. Ook “Electric Mood” is een sfeervolle compositie met fraaie duetten tussen viool en dwarsfluit. In “Incoherence” spelen piano en el. bas een belangrijke rol, “La Cubazca” laat wervelend vioolspel horen en een funky basgitaar en inderdaad een Cubaanse groove, lekker. Zo ontrolt zich een uitermate aangenaam muzikaal landschap waarin de leden van het quintet overduidelijk laten horen dat ze met zekerheid behoren tot de fine fleur van de Franse jazzscene.

Swingen kunnen ze klaarblijkelijk ook erg goed zoals is te beluisteren in het uptempo “Urban Jungle” met een hoofdrol voor slagwerker Guillaume Dommartin, misschien wel het beste nummer op dit superieure album. Afgesloten wordt er met “La Llegada” (De aankomst), een funky nummer waarop alle musici excelleren, een mooi einde van dit verrassende album.

Jan van Leersum